advertise

درمان یبوست با رژیم غذایی

یبوست یکی از اختلالات شایع دستگاه گوارش است. در این بیماری روده ها به شکل منظم حرکت نمی کنند یا به هنگام حرکت کاملا خالی نمی شوند. در این حالت مدفوع به صورت توده ای خشک و کوچک در می آید و دفع آن با سختی و فشار صورت می گیرد. از آنجایی که در یبوست مواد دفعی مدت زیادی در روده باقی می مانند مواد سمی مجددا جذب خون شده و به اعضای مختلف بدن منتقل می شوند این امر سبب بروز علائمی مانند ایجاد بوی بد دهان، از دست دادن اشتها، سردرد، سرگیجه، بروز حلقه های تیره زیر چشم ها، احساس سیر بودن دائمی، اسیدی شدن معده، نفخ، همورویید (بواسیر) و زخم ناحیه مقعد (فیشر)... می شود. در بیماران دیابتی عواملی مانند نروپاتی در دستگاه گوارش باعث اختلال در حرکات روده و در نتیجه بروز علایم یبوست می گردد، لذا در صورت مشاهده یبوست در دیابت ابتدا باید قند خون بیمار کنترل شده وتوصیه های زیر انجام گردد. در صورت تکرار علایم یبوست به پزشک مراجعه شود.

نکات مهمی که برای رفع یبوست باید به آنها توجه کنیم

نکات مهمی که برای رفع یبوست باید به آنها توجه کنیم:
۱- کم تحرکی یکی از عوامل مهم ایجاد این بیماری است. سعی کنید روزانه حداقل به مدت ۳۰ دقیقه پیاده روی یا فعالیت ورزشی ملایم تا متوسط داشته باشید این امر به افزایش حرکات روده کمک می کند.
۲- مصرف آب را افزایش دهید. روزانه ۸-۶ لیوان آب به افزایش حجم مدفوع و سرعت دفع کمک می کند.
۳- مصرف مواد غذایی فیبردار را افزایش دهید. این مواد شامل میوه جات، سبزیجات، غلات سبوسدار و حبوبات می باشند که سبب افزایش حرکات دودی روده می شوند.
۴- مایعاتی که حاوی کافئین هستند مثل قهوه، نسکافه، نوشابه های گازدار و الکل، چای پر رنگ به علت دفع آب بدن سبب بدتر شدن علائم یبوست می شوند.
۵- صبح ها به صورت ناشتا ۲لیوان آب ولرم میل کنید.
۶- میوه جاتی مانند آلو، عناب، کیوی، گلابی، انجیرخشک و طالبی خاصیت ملین دارند طبق نظر کارشناس تغذیه در برنامه غذایی خود به میزان کافی از این نوع میو ها بگنجانید.
۷- قارچ را به صورت خام(در سالاد) یا پخته در انواع غذاها و سوپ ها مورد استفاده قرار دهید.
۸- از مصرف غذای چرب و سرخ شده و پر ادویه بپرهیزید.
۹- مصرف سیب به صورت آب میوه یا پخته شده می تواند به رفع مشکل کمک کند. دقت کنید خود سیب می تواند اثر معکوس داشته باشد. البته در بیماران دیابتی آب میوه انتخاب خوبی نمی باشد.
۱۰- از مصرف شکلات و کاکائو تا حد امکان بپرهیزید.
۱۱- مصرف خاکشیر با آبجوش به صورت ناشتا می تواند کمک کننده باشد.
۱۲- افزودن پودر گل سرخ به ماست و دوغ مصرفی همراه با خیار و سبزیجات خشک می تواند کمک کننده باشد.
۱۳- از مصرف داروهای ملین به صورت خودسرانه و بدون تجویز پزشک خودداری کنید. مصرف بی رویه این داروها می تواند باعث تنبلی روده ها و کاهش حرکات طبیعی دستگاه گوارش شود.
۱۴- از نان های گندم و جو سبوسدار استفاده کنید. در صورت عدم دسترسی به نان های سبوسدار می توانید سبوس گندم را از داروخانه ها یا عطاری تهیه کنید. و روزانه به اندازه یک قاشق غذاخوری روی انواع غذاها، ماست یا سالاد بپاشید.
۱۵- مصرف ژل موجود در برگ گیاه آلوئه ورا نیز مفید می باشد.
۱۶- سعی کنید استرس و فشارهای عصبی- روانی را از خود دور کنید. داشتن آرامش روحی، برنامه روزانه منظم جهت مصرف وعده های غذایی به کاهش یبوست و عوارض ناشی از آن کمک شایانی می نماید.
۱۷- ورزش هایی که موجب حرکت عضلات ناحیه شکم و کمر می شود، شنا کردن روی زمین و تمامی ورزش هایی که با انجام حرکات بالاتنه و خم شدن به سمت پایین و طرفین همراه است موجب حرکات عضلات جدار شکم و کاهش فشار وارده بر روده ها شده و در دفع یبوست بسیار موثر است.

عکس

عکس

چند توصیه ساده

الف- ۱ قاشق مرباخوری سر صاف اسفرزه (پسیلیوم) را در یک لیوان بزرگ (۳۰۰ سی سی) آب ولرم ریخته بهم بزنید و قبل از ایجاد لعاب مصرف کنید.
ب-چند عدد انجیر خشک و آلو (از هر نوع) را با مقداری آب بپزید بگذارید یک شب بماند صبح روز بعد به صورت ناشتا آن را میل نمایید.